Ik wil niets missen over management essentials
Inclusief de trainingsdata van voorjaar 2021* ( *zodra coronaveilig )
1-op-1 coaching
Soms loopt het niet zoals je wilt. Je ervaart problemen waar je in je eentje niet uitkomt. Je hebt al van alles geprobeerd maar toch lukt het niet. Als managementcoach ondersteun ik je met mijn ervaring als interimmanager en als coach. Ik help je met het realiseren van jouw doelen op een bij jouw passende manier. Mijn ervaring is daarbij een hulpmiddel en hoeft niet altijd jouw manier te zijn. Het gaat erom dat het voor jou werkt.
Neem contact op voor vrijblijvend advies:
- 06 - 53792715
- bert@strohm.nl
Wanneer coaching?
Natuurlijk vind je dat je je eigen problemen moet kunnen oplossen. Je bent niet voor niets in deze rol van manager beland. Helaas, er zijn wat puntjes die jouw rol als manager onder druk zetten. Ik noem een paar bekende (beruchte):
- Ik vind het lastig om de confrontatie aan te gaan
- Hoe zorg ik er voor dat medewerkers hun verantwoordelijk pakken?
- Hoe delegeer ik zonder bang te zijn de controle te verliezen?
- Hoe ga ik met klagers om?
- Hoe spreek ik mensen het beste aan?
- Hoe motiveer ik mensen?
- Welke managementstijl is het beste?
- Hoe krijg ik grip op het team?
- Hoe neem ik het team mee in de verandering?
- Hoe ga ik met weerstand om?
- Moet ik nog elk jaar mensen beoordelen?
- Hoe zorg ik er voor dat mensen zich ontwikkelen?
De vraag is wat je hieraan zelf kunt doen. Of je in staat bent de problemen op te lossen. Of dat een coach misschien toch wel handig zou zijn. En dan niet een coach die het voor jou gaat doen, maar een coach die jou begeleidt het zelf te doen.
Coachvorm
Laat ik voorop stellen dat ik een luie coach ben! Jij moet het doen, jij bepaalt, jij kiest en ik begeleid je daarbij. Want coaching werkt het beste als je je eigen problemen oplost. Dan leer je wat jou tegenhoudt in jouw verdere ontwikkeling en hoe je die blokkades oplost. Soms zijn dat manieren, ideeën en overtuigingen die ooit werkten, maar nu niet meer. Tijdens 1-op-1 gesprekken komen we er achter wat dat is.
De belangrijkste vorm bij coachen is dat ik je aan het denken zet door vragen te stellen. Heel veel dingen weet je zonder dat je je dat realiseert. Door zelf oplossingen te bedenken vind je manieren die het beste bij jou passen.
Als het om kennis, methodieken of tools gaat die je nog niet kent, maar wel nodig hebt, zal ik je deze aanreiken. Bijvoorbeeld hoe je een SCRUM-board gebruikt om meer grip te krijgen op de dagelijkse werkzaamheden binnen je team.
Het aantal sessies hangt helemaal af van jouw vraag, wat je wilt bereiken. Sommige coachtrajecten duren enkele sessies, andere langer. Meestal gaat het om 6 tot 10 sessies. Tussen de sessies door ga je zelf aan de slag met inhoud van het coachtraject. Zo leer je op basis van je eigen ervaringen en reflecteer je op jezelf.
Coachmodel
Als model gebruik ik het door veel coaches gehanteerde GROW-model. Een gestructureerde aanpak die tot een duidelijk eindresultaat leidt.
GROW staat voor:
- Goal: wat wil je bereiken met de coaching? Je wilt bijvoorbeeld meer delegeren. Je merkt dat je nu veel zelf doet en het team te afhankelijk van jou is. Ze zitten te vaak op jou te wachten.
- Reality: wat is nu de realiteit en welke blokkades ervaar je? Je merkt dat je nu regelmatig het werkt overneemt van een van je medewerkers als het niet goed gaat of het niet snel genoeg gaat. De blokkade die je ervaart om te delegeren is dat je, vaak onbewust, denkt dat het sneller gaat als jij het doet. En wellicht heb je de blokkerende overtuiging dat fouten maken niet mag.
- Options: welke opties zijn er? In dit geval heel simpel, gewoon doen. Dus delegeren. Het gaat een paar keer fout, het duurt wat langer. Maar na die paar keer leren ze het zelf te doen en hoef je het niet steeds over te nemen. Zo win je uiteindelijk veel tijd. Ook bij nieuwe problemen leren ze dat ze het eerst zelf moeten proberen op te lossen. Ook kan je een nieuwe overtuiging aannemen dat mensen van fouten leren. Dat geldt in ieder geval voor mijzelf. Ik hoorde laatst iemand zeggen: “I failed my way to succes”
- Will: Wat zijn de acties die je gaat oppakken en wat is jouw motivatie? Acties zijn bijvoorbeeld dat je in het teamoverleg uitlegt dat dit jouw aanpak wordt, dat je meer gaat delegeren en dat je ook uitlegt waarom. Een andere is het voornemen dat je niet direct in de hulpstand schiet als een medewerker bij je komt met een probleem. Heb je er zelf al over nagedacht? Jouw motivatie om dit te doen is dat je een team krijgt met mensen die meer verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen. Door jouw motivatie en verwachte resultaten helder te benoemen hou je ook vol als het fout gaat en als even tegenzit. Je weet weer waarom je het doet. Zo hou je vol.
Eigen verantwoordelijkheid
Essentieel bij coaching is dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor het traject. Je bepaalt zelf wat je wilt bereiken en wanneer dat is bereikt. Je bedenkt en kiest zelf de opties. En de acties voer je natuurlijk ook zelf uit. Mijn rol is dat ik je begeleid. Met deze werkwijze bereiken we het beste resultaat omdat het allemaal bij jou past. Wat werkt wel bij jou en wat niet?Resultaat
Aanpak
Hoe ziet het traject van 1-op-1 coaching eruit?
- Eerst voeren we een intake gesprek met jou (de coachee) en je leidinggevende. Daarin nemen we het hele traject door en spreken we de verantwoordelijkheden af.
- Jij en je leidinggevende blijven gedurende het traject met elkaar in gesprek.
- Ik voer tussentijds een of enkele evaluatiegesprekken met jou en je leidinggevende.
- Jij bepaalt zelf wanneer het voldoende is, wanneer je wilt stoppen.
- Tijdens de coaching is er géén sprake van een driehoeksverhouding. Ik heb geen contact met de leidinggevende en rapporteer niet aan het MT.
Investering
1-op-1 coaching
Ik coach het liefst face-to-face. In deze coronatijd moeten we vooraf goed afspreken hoe we dat doen.
Kern van deze coaching:
- RVeel zelf doen, alleen noodzakelijke theorie
- RVanuit praktijksituaties van de deelnemers
- RResultaatgericht, interactief
- RCognitief, sociaal, emotioneel
Voor wie:
- Middle management, gevorderd leiderschap
- Teamleiders, afdelingshoofden
- Jonge, aankomende managers
Bert Pinkster. Coach
Als managementcoach ondersteunt Bert je vanuit zijn ervaring als interimmanager en als coach. Hij helpt je jouw doelen te realiseren op een manier die bij jou past. Zijn ervaring is daarbij een hulpmiddel en hoeft niet altijd jouw manier te zijn. Het gaat erom dat het voor jou werkt.
Dit zeiden je voorgangers erover
‘Veel geleerd. Het werkt toch anders dan ik dacht.’
‘Ik heb m’n baas gezegd dat hij ook moet gaan.’
‘Nu weet ik hoe ik mijn team echt kan motiveren.’
‘Ik heb de training af, nu wil ook Berts coaching.’